Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-02@13:21:20 GMT

آهنگ‌ساز خاطره‌های جاویدان

تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۶۶۱۷۲

آهنگ‌ساز خاطره‌های جاویدان

همایون خرم، نوازنده ویولن، موسیقی‌دان و آهنگ‌ساز ایرانی، استاد دانشگاه موسیقی و رهبر ارکستر سازهای ملی بود که ۲۸ دی‌ماه ۱۳۹۱ درگذشت.

به گزارش خبرنگار ایمنا، همایون خرم نهم تیرماه ۱۳۰۹ در بوشهر زاده شد. وی نوازنده، موسیقی‌دان، آهنگ‌ساز و یکی از اعضای شورای عالی خانه موسیقی ایران بود. از آنجا که مادرش شیفته موسیقی ایرانی بود و از بین مقام‌های موسیقی ایرانی، به دستگاه همایون علاقه‌ای وافر داشت، نام «همایون» را برای فرزند خود انتخاب کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خرم در ۱۱ سالگی به مکتب استاد ابوالحسن صبا راه یافت و چند سال بعد به‌عنوان نوازنده در ۱۴ سالگی در رادیو به‌تنهایی نوازندگی کرد. بعدها در بسیاری از برنامه‌های موسیقی رادیو، به‌ویژه در برنامه گل‌ها، به‌عنوان آهنگ‌ساز، تک‌نواز ویولن و رهبر ارکستر آثاری ارزشمند ارائه داد. همایون خرم، ضمن تسلط در نوازندگی و بداهه‌نوازی، آهنگ‌سازی خلاق و کم‌نظیر و درعین‌حال مسلط به ظرایف نظری و تئوریک موسیقی ایرانی است و از این نظر پژوهش‌گری باارزش ممتاز به شمار می‌رود.

غوغای ستارگان، خاطرات همایون خرم

خرم به‌موازات فعالیت عاشقانه و درعین‌حال محققانه در موسیقی ایرانی، از کسب علم نیز غافل نبود و در اکثر مراحل تحصیل از شاگردان ممتاز بود و تحصیلات خود را تا دانش‌نامه در رشته مهندسی برق ادامه داد. او همچنین دارای مدرک درجه‌یک هنری از شورای ارزش‌یابی هنرمندان ایران بود.

در جلد سوم کتاب موسیقی‌دان ایرانی، نوشته پژمان اکبرزاده درباره همایون خرم آمده است: «اوقات او بیشتر صرف تدریس خصوصی ویولن و فعالیت‌های پژوهشی درباره موسیقی ایرانی شد. کتاب غوغای ستارگان درمورد خاطرات هنری همایون خرم است که توسط علی وکیلی از شاگردان خرم نوشته شد و ابتدا به‌صورت شفاهی روی نوار تهیه و سپس نوشته و ویرایش شده است.»

آثار شاخص همایون خرم

همایون خرم با هنرمندانی مانند جواد معروفی، جلیل شهناز، فرهنگ شریف، مجید نجاحی، منصور صارمی، جهانگیر ملک و امیرناصر افتتاح هم‌دوره بوده و هم‌نوازی کرده است.

مشهورترین آثار همایون خرم، تو ای پری کجایی، امشب در سر شوری دارم، ساغرم شکست ای ساقی، رسوای زمانه، افسانه شیرین، از من بگذرید، اشک من هویدا شد، پیک سحری، یارم گره بر مو زده، بعد از تو هم در بستر غم می‌توان خفت، ساقی ببین، دل پریشانم ز غم گرفته، آوای خسته‌دلان، آهنگ‌سازی آلبوم تنها مانده‌ام، قطعات اوج آسمان، روزی تو خواهی آمد، فریاد، تنها ماندم، مهر و ماه، پریشان و تو ای پری کجایی، ترانه بوی باران و همچنین آهنگ‌سازی آلبوم رسوای زمانه است که تمام این آثار بیان‌گر نبوغ همایون خرم در کار آهنگ‌سازی است.

برنامه‌های متعدد گل‌های رنگارنگ، برنامه‌های موسیقی رادیو، برنامه‌های بداهه‌نوازی در رادیو، برنامه تک‌نوازان با همکاری هنرمندان دیگر به‌صورت هم‌نوازی؛ همچنین هم‌نوازی با هنرمندانی مانند جواد معروفی، جلیل شهناز، فرهنگ شریف و منصور صارمی همراه با ضرب جهانگیر ملک و امیر ناصر افتتاح ازجمله فعالیت‌های خرم است.

کتاب‌های نوای مهر و ۱۰ آهنگ برای تار و سه‌تار نیز از آثار مکتوب همایون خرم به شمار می‌روند.

این موسیقی‌دان و آهنگ‌ساز سرشناس ایرانی ۲۸ دی‌ماه ۱۳۹۱ در بیمارستان دی بر اثر سرطان روده درگذشت.

کد خبر 549645

منبع: ایمنا

کلیدواژه: همایون خرم تو ای پری کجایی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق موسیقی ایرانی همایون خرم موسیقی دان آهنگ سازی آهنگ ساز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۶۶۱۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزییات «شب نغمه‌های اذان ایرانی» اعلام شد/ تجلیل از ۲ موذن پیشگام

به گزارش خبرگزاری مهر، اولین «شب نغمه های اذان ایرانی» روز شنبه بیست و دوم اردیبهشت سال جاری با ارایه نمونه‌هایی از تولیدات تازه اجرای اذان در دستگاه‌های موسیقی اصیل ایرانی و اجرای برنامه ارکستر «نیایش» به سرپرستی علیرضا امینی با منتخب مجموعه‌ای از آثار حوزه مناجات‌خوانی در تالار اندیشه حوزه هنری انقلاب اسلامی میزبان مخاطبان و علاقه‌مندان موسیقی آیینی خواهد بود.

آثار اجرا شده توسط ارکستر «نیایش» در این ویژه‌برنامه به آهنگسازی علیرضا امینی بوده و تنظیم قطعات را نیز ایمان ملکی انجام داده است. ضمن اینکه هاشم احمدوند، سید ابوالفضل عدل، مهدی محمدی، حامد کاظمی و جواد کاپریمی خوانندگان آثار اذان‌ها و آثار منتخب ارکستر نیایش هستند.

مراسم تجلیل از اجرای رحیم موذن‌زاده و نیز احمد مراتب و اهدای لوح‌های یادبود نیز یکی از چند قسمت این برنامه است. ضمن اینکه رونمایی از لوح ثبتی پرونده ثبت اذان‌گویی با موسیقی اصیل دستگاهی آواز ایرانی نیز از دیگر بخش‌های این برنامه خواهد بود.

علیرضا امینی درباره «شب نغمه‌های اذان ایرانی» گفت: من برای اولین بار در پرتو معرفی اجرای نغمه‌های اذان ایرانی به روش پیشینیان که اسناد ضبط شده آن از حدود ۱۱۰ سال پیش موجود است اجرایی را روی صحنه خواهم برد.

وی افزود: نماز جایگاه معنوی بسیار بالایی در میان ایرانیان داشته است و در هر کوچه و خیابانی، هر ایرانی با بیان خود اذان می‌گفته و مردم را برای نماز و عبادت آگاه می‌کرد. همان‌طور که در حال حاضر اذان بیات ترک رحیم موذن‌زاده اردبیلی و شور محمد آقاتی در بهترین روایت ارزش این گونه مهم هنر معنوی را در جامعه ما نشان می‌دهد، ما می‌توانیم با رونق روایت دوباره اذان ایرانی بین هنرمندان آواز اصیل ایرانی، تمام ایرانی ها را با حفظ و روایت اذان آشتی دهیم. اذان می‌تواند به عنوان یک نغمه و مناجات در تمامی لحظات زندگی مردم حضور داشته باشد چرا که تمام جملاتش گفت و گو از صفا و صمیمیت و اصول دینی ما است. اگر بتوانیم این باورها را تقویت کنیم تاثیر مثبتی روی تربیت اخلاقی جامعه خواهد داشت.

این پژوهشگر موسیقی گفت: اجرای اذان ایرانی به عقیده من می‌تواند یکی از بزرگ‌ترین اتفاقات در پرورش نسل جوان جدید ما باشد. وقتی این نسل بتواند اذان را با نغمات قومی و ملی خود بشنود می‌تواند جملات زیبای اذان را اجرا و زمزمه کنند. اذان یک اجرا مختص به اوقات شرعی نیست. موسیقی ملی ما قابلیت‌های والایی دارد که وقتش رسیده به آن اصالت برگردیم و بی‌اعتنایی‌هایی که به موسیقی ملی ایران شده است را پایان دهیم و بدانیم این موسیقی نیاز به برنامه و حمایت دارد. البته باید از حجت الاسلام مهدی خاموشی که از این طرح در سازمان اوقاف و امور خیریه حمایت کردند تشکر کنم. البته جناب مهدی وجدانی وتیم اجرایی پژوهشی ویژه ثبت میراث ناملموس فرهنگی در سازمان میراث فرهنگی و جناب علیرضا ایزدی که لوح ثبتی پرونده اذان‌گویی با نغمات موسیقی اصیل دستگاهی آوازی ایران را برای ما ثبت کردند همکاری های بسیار خوبی با پروژه ما داشتند. این درحالی است که باید از احمد مراتب هم قدردانی ویژه ای داشته باشم که پذیرفت تا برنامه ما حضور پیدا کرده و خاطره اذان‌گویی ایشان بر بام کعبه به عنوان دومین نفر بعد از بلال حبشی و اولین ایرانی را روایت کند.

کد خبر 6094985 علیرضا سعیدی

دیگر خبرها

  • جزییات «شب نغمه‌های اذان ایرانی» اعلام شد/ تجلیل از ۲ موذن پیشگام
  • شب نغمه‌های اذان ایرانی روی صحنه می‌رود
  • یادمان دهمین سالروز کوچ قلندر موسیقی ایران در گرگان برگزار شد
  • خواننده تیتراژ «رستگاری» کنسرت می‌دهد/ انتشار چند تک آهنگ عاشقانه
  • پشت‌پرده محبوبیت تیلور سوئیفت چیست؟
  • یادمانی برای مرحوم غلامحسین بنان در فرهنگسرای ارسباران
  • قطعه‌ای مسحور کننده از ویولن‌نوازی استاد نصرالله شیرین آبادی + ویدئو
  • پشت پرده محبوبیت تیلور سوئیفت در ایران
  • یادمان غلامحسین بنان در فرهنگسرای ارسباران
  • پشت پرده محبوبیت تیلور سوئیفت در ایران | وقتی او در مورد پایان رابطه عاطفی خود حرف می‌زند...